בעבר, צדדים לעסקאות שונות, נהגו לחתום בקלות יתרה על מסמך הקרוי "זכרון דברים" על מנת להביע רצינות לקראת חתימה על הסכם סופי., תוך המעטה בערכו המשפטי והמחייב של מסמך זה.
כיום, רבים מבינים כי יש להימנע מלהיכנס להרפתקאות מיותרות בעת רכישת נכס המהווה פעמים רבות, אחת ההשקעות הגדולות בחיינו.
מסמך "זכרון דברים" הינו במקרים רבים, מסמך משפטי מחייב לכל דבר ועניין. כך למשל, בעסקת מקרקעין, ככל וקיימת התייחסות לזהות הנכס, לתמורה ולמועד מסירת החזקה בדירה, הרי שקיים מענה ל"מסויימות" הנדרשת בהסכם מקרקעין ולפיכך ניתן יהיה להתייחס למסמך זה כאל חוזה מחייב.
חשוב להבין כי ניתן אף לרשום הערת אזהרה על סמך "זכרון דברים" ויש לדווח בגינו לרשויות מיסוי מקרקעין, אשר רואות ביום החתימה על "זכרון הדברים" כיום ביצוע העסקה על כל המשתמע מכך.
בית המשפט יאות להורות על אכיפת מסמך שכזה גם במקרים בהם חסר פרט כזה או אחר וניתן יהיה ללמוד עליו על פי כוונת הצדדים להסכם.
חתימה על זכרון דברים, ללא התייחסות לנושאים חשובים ומהותיים אשר מקבלים התייחסות בשלב החתימה על ההסכם המלא, עלולה לחשוף את החותמים לסיכונים שונים, לרבות חשיפה לתשלומי מיסים, חשיפה בדבר עיקולים, שעבודים ועוד סיכונים אשר יש לתת את הדעת לגביהם, בטרם החתימה על ההסכם הסופי.
לאור כל האמור לעיל, רצוי להימנע משלב החתימה על גבי מסמך "זכרון דברים" ולחתום על הסכם מכר סופי, אשר הוסכם לאחר משא ומתן בין הצדדים, לאחר שנעשו כלל הבדיקות הנדרשות בטרם העסקה ולאחר שגובשו ונוסחו כל סעיפי ההסכם בכובד ראש.